Kattförsäkran

Kattägare bör ha sin katt försäkrad. Om det skulle hända något behöver det då inte gå ut över den egna ekonomin. Det är tillräckligt jobbigt att katten är sjuk. Eller om man inte skulle ha råd att behandla sin katt. Det finns en mängd olika kattförsäkringar. Villkoren och premien skiljer sig åt mellan de olika bolagen. Läs på respektive försäkringsbolags hemsidor för mer information. En riktig bra försäkring är annars att skaffa ett balkongnät till balkongen så att din katt inte ramlar ner och slår sig.

Här hittar du billiga kattnät

Fallande katt-fenomenet

En katt som av någon anledning faller fritt kan snabbt vrida sig i luften och säkert landa på tassarna. I början av fallet har katten inte något rörelsemängdsmoment och tyngdkraften är den enda yttre kraften på katten. Förloppet kan förenklat beskrivas som så att katten startar med att dra in framtassarna intill kroppen samtidigt som bakbenen spretar ut så mycket som möjligt. Detta medför att masströghetsmomentet blir högre för bakkroppen än för framkroppen. Det här gör att katten kan vrida den främre delen av kroppen 180 grader medan bakkroppen bara vrids ca 5 grader i motsatt riktning. Sedan gör katten omvänt för att få bakkroppen på rätt köl och till slut finjusteras landningen med hjälp av svansen. Manövern som beskrivs tar omkring 0,15 sekunder.

Fallande katt

Vid landningen upptas rörelseenergin av ett komplex av muskler och ben vilka fungerar fjädrande och dämpande. Katten skadas inte utan kan oftast klara ett fall på mer än fem meter oskadd. Har man katt och låter den gå ut på balkongen så är det säkrast att köpa ett säkerhetsnät. Fast man vet att katten kanske klarar ett fall är det inte värt att riskera sin kisses hälsa och välmående.

Kattens toalett

En katt behöver en kattlåda av bra kvalitet. Det är viktigt att den hålls ren och fräsch eftersom katter är mycket renliga djur. De kan göra sina behov någon annans stans ifall kattlådan är skitig. På marknaden finns många olika sorters kattsand. De har gemensamt att de behöver bytas med jämna mellanrum. En del kattsander är klumpande, en del inte. Det finns också strö, pellets m.m. Kattlådan bör göras rent varje/varannan vecka beroende på vilken typ av sand som används och antal katter. Idag finns flera olika modeller av kattlådor. Här på kattnät.se presenterar vi flera olika butiker som erbjuder just kattlådor och katt-toaletter.

Kattlådor

Kattfoder

En katt som mår bra och har fin päls brukar få i sig en bra kost. Kattfoder av hög kvalitet ger bättre immunförsvar, kondition, bättre hull och ork. Katter som får i sig högkvalitativt foder brukar ha avsevärt bättre pälskvalitet än katter som fått sämre mat. Pälsen blir tjock och blank. Se till att din katt får i sig högkvalitativt kattfoder så att den får allt den behöver i matväg för att må så bra som möjligt. Fråga i din djuraffär om vilket kattfoder de rekommenderar till just din katt. Här på Billigakattnät.se kan du få fler tips som rör din katt.

Kattfoder

Kloklippning på katt

Har man en innekatt behöver man klippa klorna på katten med jämna mellanrum. Man gör detta för att de inte ska växa fel eller göra illa katten. En innekatt bör få ett klösträd den kan klättra och klösa på. Genom att den får klösa får den även markera sitt revir. En utekatt markerar revir genom sitt klösande vilket gör att klorna nöts ner. Det bör ändå kolla klorna även på en utekatt för att se om de behöver klippas. Förutom att klippa klorna på sin katt måste man förstås även se till så att ens hem är säkert för katten. Prio ett är att sätta upp ett kattnät på balkongen.

Klippa klor på katten